Finn kávétörténetek, avagy kávézás finn módraEgy kedves barátom Finnországba utazott nemrégen az Erasmus+ program keretében, amelyről rendszeresen számos pozitív élményt és információt tudósít az itthonmaradottak részére. Blogunk számára ilyen releváns tartalom az általa tapasztalt számtalan kávéélmény is. Mert a finnek szabályosan „vedelik” a kávét. Eme állításunkat alátámasztja az a statisztika is, amely szerint a finnek egy főre leosztva évi 12 kg kávét fogyasztanak. Viszonyításképp mi ennek a mennyiségnek a felét sem fogyasztjuk el. 😋 E rövid kis felvezetés után nézzük meg első kézből, hogy milyen is a finn kávékultúra!
Forrás: Pinterest
Skandinávia éghajlata nem kimondottan a kávétermesztésre alkalmas, annál inkább a pörkölésre, minek következtében a mikro pörkölőtől a nagy IKEA-s multikig kávéülönlegességek tárháza áll a lakosok rendelkezésére (az IKEA-ból mi is kaptunk már ajándékba Påtår kávét, ami isteni volt). Emellett fontos tény még, hogy szinte minden sarkon kávézók találhatóak Finnországban is, amelyek igyekeznek felvenni a lakosság kávéigényének intenzív tempóját. Egy átlagos finn évente 1310 csésze kávét iszik meg, azaz naponta 3,5 csészét. Szóval minden feltétel adott a minőségi kávékultúra kialakulására.
Lássuk az élményeket, kezdésképp a legfrissebbel, rögtön a megérkezés első hetéből: „Tegnap este meghívott a koordinátoromhoz vacsorára magukhoz, volt még pár barátjuk is ott. És 22 órakor jött az igazi finn életérzés, amikor mondták, hogy megfőzik a desszert előtti kávét. Nem akartam kilógni, ittam én is, szokatlan érzés volt este 10-kor kávét inni.”
A hetek múlásával és folyamatos kérdezősködésemmel arányosan pedig elkezdtek sokasodni az értékes tudósítások, amelyek egy pontos képet adnak arról, hogy miként is kávéznak a finnek. „Mivel ennyire népszerű az ital, meglehetősen könnyű hozzájutni. Ennek egyik jó példája, hogy nálunk az iskolában is ingyen van folyamatosan a kávé a tanáriban. Finnországi viszonylatban akkor sem túl drága, ha mégis venni szeretnénk. A szupermarketben kb. 8 euró / kilótól indulnak a jó minőségűnek tűnő kávék. Elég sok a számunkra ismeretlen márka, de azért néhány ismerős olaszra is rá lehet bukkanni. Mindenesetre attól, hogy más márkák vannak, abszolút jó minőségűnek tűnnek. Maga a választék mérete kb. akkora, mint Magyarországon.


A képen jól látható az a kávéfőző, ami a helyek túlnyomó részében megtalálható. Persze az elegáns cukrászdákban vannak komoly espresso gépek is, de a legtöbb helyen, valamint a háztartásokban ez van. Kicsit olyan, mint nálunk a Szarvasi.
A kávézási kultúra részeként mindenképp kiemelném, hogy hiába nagyon szerves része a mindennapoknak, a finnek megadják a módját a fogyasztásának. Olyat még sose láttam, hogy valaki rohanva, gyorsan beönti a kávét. Mindig szépen leülnek mellé, és jóízűen elszürcsölik. Emiatt is kellemes élmény volt betérni a minap egy kávézóba, ahol szintén a megszokott géppel készül a nedű, és egy melegen tartó lapra van rátéve a kancsó. Ebből kifolyólag némiképp önkiszolgáló a hely, magának veszi el az ember a bögrét, tölti ki a kávét, és ezután fizet. Sokan voltak itt tanulni, szakdolgozatot írni, vagy egyszerűen csak olvasni. Mindezt már a hely neve is sejteti, magyarra fordítva, kb. könyves kávézó.
Ami érdekes volt még számomra, hogy hiába a nagy mennyiség, elég erős mégis az itteni kávé. A mennyiséget látva először arra számítottam, hogy olyan élményben lesz részem, mint az USA-ban, ahol a kávé inkább csak kávé ízű víz nagy mennyiségben. Ezzel szemben itt bizony egy csésze abszolút megteszi az élénkítő hatását. Valószínűleg a gépnek tudható be, hogy elég egységesen, kicsit kesernyés az íze az itteni kávénak. Bár ittam már többfélét (köztük pl. Starbucks, IKEA), mindnek nagyon hasonló volt az íze. Egyáltalán nem kellemetlen, csak némiképp eltér attól, amit otthon a Szarvasi kávéfőzővel megszokhattunk.
Végezetül egy aranyos észrevétel a turkui mindennapokból: ha egy helyijáratos busz vezetője szünetet tart a munkaidőben, akkor szinte automatikusan következik, hogy ilyenkor egy kávét is meg fog inni. Ebből kifolyólag a busz kijelzőjén ilyenkor a – kávészünet - felirat jelenik meg.”

Összegezve az élményeket bizonyos tekintetben hasonlóságokat, míg különbségeket is észrevehetünk a finn-magyar kávékultúra relációjában. Ami rendkívül szembetűnő, hogy a „skandináv modell” keretében a kávéfogyasztás inkább egy kellemes szokás, mintsem a koffein napi gyors bevitele a stresszes életben, mint nálunk sajnos sok esetben. Finnországban ugyanakkor a kávéfogyasztásnak óriási hatása van az általános hangulatra. A kávézás történelmi mendemondák szerint a kevésbé napos, borongós, hideg időjárás miatt, élénkítő hatása révén került bevezetésre az emberek napi rutinjai közé. A finn társadalom pedig napi több, mint háromszor azóta is hódol ennek a szokásnak. Ha csak egy kis szelet erejéig is, de ma barátom révén betekinthettünk egy távoli ország mindennapjaiba, amely a jövőben is követendő célunk marad! 😄 Köszönjük az élményeket!
Természetesen várunk mástól is hasonlóan érdekes információkat a kávézásról! 😉

Források:
A finnek a legnagyobb kávézók. Forrás: origo.hu (http://www.origo.hu/tafelspicc/ital/20131121-a-finnek-a-legnagyobb-kavezok.html)

Europe’s top ten coffee-drinking nations. Forrás: statista.com (https://www.statista.com/chart/6088/europes-top-ten-coffee-drinking-nations/)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kávé-túra Egerben

Kávézgatás a Kávézgatóban :)